mandag 2. mai 2011

Musikk og mobiltelefoner

Mandager dirigerer jeg et blandakor. Øvingslokalet deres er et mer avansert elektroakustisk studio enn jeg noen gang hadde tilgang til mens jeg studerte musikk på 1980-tallet. For en god del av sangerne har enten en iPhone eller en Android-telefon i lomma. Hvert eneste av disse små tekno-beistene har mer prosessorkraft enn vi kunne drømme om i hine hårde dage. Og de kan produsere lyd som går min ungdoms synthesizere og samplere en høy gang. Dette kan vi selvsagt utnytte.

Alle smarttelefoner kan gjøre lydopptak og spille dem av igjen. Mange sangere bruker denne funksjonen under korøvelsene. De gjør opptak mens vi innstuderer stemmer, og bruker opptakene til å øve hjemme. Signe dem.

Men det er mye annet vi kan bruke telefonene til. Det finnes mange ulike apper som kan imitere musikkinstrumenter eller på annen måte generere lyd som vi kan gjøre nytte av. 


Selv bruker jeg en Android-telefon. Men det finnes iPhone-alternativer til alle appene jeg bruker. Her er noen av de enkleste appene som ligger i telefonen min for tida.


På bildet øverst ser du RD3 Groovebox - en applikasjon som kombinerer en god gammeldags trommemaskin med en synthesizer for å lage basslinjer. Med en slik app kan du enkelt lage et repeterende bassmotiv og trommekomp som du kan synge til. Ta en titt på videoen under, så ser du et eksempel.


Musical Bubbles er en annen app som jeg har forelska meg i. Ved å klikke på skjermen, kan jeg lage sekvenser av lyder som minner om rørklokker. Foreløpig har jeg brukt Musical Bubbles til å lage introduksjoner og overganger, men det er plenty med muligheter til å bruke klokkelyder. Jeg gleder meg til å kombinere det med såpebobler, for eksempel. 


Etheral dialpad er en enkel synthesizer som minner litt om en theremin. Ved å berøre skjermen på telefonen, kan du generere en eller to toner. Jeg bruker den ofte til improviserte partier samtidig som koret synger tradisjonell koralsats. I videoen kan du høre hvordan Etheral dialpad låter.

ChordBot er et "Band-in-Box" for smarttelefoner. Selv om ChordBot er en veldig enkel app, er den flott å ha i bakhånd når du skal lage et akkompagnement på null komma svisj, eller når du vil øve på å improvisere. Jeg bruker også ChordBot til å lage singback til popsanger mens vi leker fram arrangementer. I videoen ser og hører du en gitarist spille Giant Steps til akkompagnement av ChordBot.
Det er mange andre musikkapper som ligger inne i telefonen min, men disse fire ligger alltid lett tilgjengelig, jeg bruker dem til stadighet.


1 kommentar:

  1. Wenche Monika Hermansen3. mai 2011 kl. 13:48

    Dette var spennende. Har bare sett på den første appen enda men skal med glede sjekke ut de andre også.

    SvarSlett