tirsdag 26. april 2011

MuseScore - gratis notasjonsprogram

Jeg elsker fri programvare. Ikke bare fordi det er gratis, men også fordi det ofte er bedre enn programvare som jeg må betale for. Det er noen grunner til det, som jeg skal komme tilbake til.

Alle musikere bruker et eller flere notasjonsprogrammer, det vil si programmer for å skrive noter. I mange år har det vært to dominerende programmer som har kjempet om musikernes gunst og lommebok, nemlig Finale og Sibelius. Begge er fantastiske programmer, begge finnes både for iOs og Windows, og begge koster flesk.På begynnelsen av 90-tallet skreiv jeg noter i Finale. Den tidas versjoner av Finale var berykta for brukergrensesnittet. Og jeg kan skrive under på at det var omstendelige greier. Fra 2003 gikk jeg over til å bruke Sibelius, og fram til 2010 brukte jeg Sibelius nesten daglig. Men så en dag...

Jeg var på reise i utlandet og hadde ikke med meg noen skikkelig datamaskin, bare en sånn liten nettbok med knøttetastatur, liten skjerm og lagringskapasitet som ei fuglekasse. Plutselig fikk jeg bruk for å skrive noe musikk, og hadde ikke noe notasjonsprogram installert på den vesle maskinen. Det var da jeg oppdaga MuseScore.

MuseScore er et kompakt, gratis notasjonsprogram som kan kjøres på iOs, Windows og Linux. Det har vært  tilgjengelig et par år, men fra februar 2011 foreligger det i en stabil versjon.

MuseScore er et WYSIWYG notasjonsprogram. Det betyr at du ser det samme på skjermen din som det du kan få på utskrift seinere. Du kan skrive inn noter ved å peke og klikke, bruke tastaturet på datamaskinen eller bruke et eksternt klaviatur som du kopler til maskinen din.

Det er mange grunner til at jeg nå foretrekker MuseScore framfor Sibelius (selv om jeg fortsatt har Sibelius installert på en av datamaskinene mine). Det er raskt og enkelt, jeg skriver musikk like fort i MuseScore som jeg gjør i Sibelius. Jeg kan lagre notene mine i ulike formater (blant annet MusicXML). Jeg kan også laste opp noter direkte fra programmet til et eget MuseScore-arkiv på Internett slik at sangere og musikere som jeg arbeider med kan vise notene på skjermen sin eller skrive dem ut selv. Ta en titt på denne nota, så ser du hva jeg mener. Du kan spille av arrangementet direkte på skjermen din, og laste det ned som blant annet MIDI, pdf eller Mp3 med et tastetrykk.

At MuseScore er gratis betyr ikke at det er mindreverdig. Snarere tvert i mot. Det er allerede blitt standard for notasjon på mange musikkonservatorier og universiteter, og lista over slike brukere vokser kraftig etter at programmet kom i versjon 1.0 i februar.

Et fortrinn med programmer som dette er at utviklinga foregår som en dugnad. Det er mange mennesker som bidrar til utviklinga av MuseScore. Det skrives stadig nye plug-ins som utvider funksjonene til programmet. For eksempel er det mulig å generere lydfiler direkte fra MuseScore og laste dem opp til SoundCloud.  Her er et eksempel hvor jeg har laga singback til en kyrie av Léo Delibes som et damekor kan bruke når de øver. Notene er skrevet i MuseScore, som også genererte lydfila og lasta den opp til SoundCloud.

Messe Breve - Kyrie. Léo Delibes by aamann

Blant bidragene til utviklingsdugnaden finner du også hjelp til sluttbrukerne, som nettstedet MuseScoretips som hjelper deg å komme i gang med bruken av programmet.


7 kommentarer:

 1. Helt enig!

  MuseScore er like god som Sibelius på mange måter - men ikke minst på support. De følger aktivt med på Twitter og andre sosiale medier, samtidig som de har en oversiktlig og velskrevet brukermanual på nettsiden (som i tillegg er oversatt til flere språk).

  Det eneste grunnen til at MuseScore ikke har totaldominans blant notasjonsprogrammer hos meg, er mangelen på tabulatur. Men det kommer, har jeg blitt forsikret om.

  Det finnes ikke noe bedre notasjonsprogram som er gratis, spør du meg.

  SvarSlett
 2. Her er en grei artikkel om å skrive lead sheets i MuseScore:
  http://musescore.org/en/node/9853

  SvarSlett
 3. Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG
  editokrs or if you have to manually code with
  HTML. I'm starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted
  to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!  my page levitra

  SvarSlett
 4. Finns programmet på norsk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Hvis du laster det ned fra Norge, får du en norsk versjon.

   Slett
 5. hei! Jeg er på jakt etter et program som en mann med stor funksjonshemming kan bruke. Han kan å spille piano, men pga spasmer blir det ingen flyt eller rytme. Hans ønske er å spile på tangenter, bearbeide det han spiller litt på notelinja på PC og avspille det flytende. Er dette rett program for han?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randi,

   1) Han kan bruke MuseScore for å legge inn noter manuelt ved å angi notelengde på tastatur og selve noten via keyboard.


   2) Han kan bruke f.eks. Anvil Studio (se lenke nederst) for å ta opp MIDI i sanntid og lagre i en MIDI fil. Deretter kan han åpne opp MIDI filen i MuseScore. Det vil antagelig se ganske forvirrende ut, men han vil kunne høre (og se) hva han spilte. I staver over/under innspillingen kan han skrive inn noter manuelt (som angitt i pkt 1) , som er langt raskere enn å rydde i et notebilde.

   Del gjerne dine erfaringer her.

   Jeg håper det er til hjelp.

   Mvh Joe Siri Ekgren

   http://www.hitsquad.com/smm/programs/Mstudio_win95/

   Slett