tirsdag 12. august 2014

Ulovlige kopier deles på nettet

Kor kopierer noter over en lav sko. Denne praksisen er vanskelig å stoppe, selv om vi alle vet at den er skadelig for mange - inkludert oss selv. Kor- og dirigentorganisasjoner minner medlemmene sine på at det er ulovlig å kopiere noter. Forlagsbransjen kjører kampanjer for mot piratkopiering. Alle notetrykk er påført en påminnelse om at kopiering er ulovlig. Men ingenting ser ut til å hjelpe.


  • Det blir mindre attraktivt for forlagene å publisere noter for kor.
  • Det blir mindre attraktivt for komponister og arrangører å skrive for kor. 
  • Det blir mindre attraktivt for noteforhandlere å ha noter for kor i butikkene.
  • Færre nye arrangementer og komposisjoner blir publisert.
  • Forlag og forhandlere legges ned. Det blir færre aktører i markedet.

Kopiering på papir var ille nok, men de siste årene har tilgjengeligheten av piratkopierte noter eksplodert. Internett er en gigantisk kopimaskin, og i våre dager dukker direkte pekere til skannede noter opp i søkeresultatene, nær sagt uansett hvilke titler du leter etter. Ofte er det kor som har lagt ut pdf-utgaver av notetrykk på nettstedene sine, og som derved gjør de tilgjengelige for hele verden.

Jeg ser at i diskusjonsfora på sosiale nettverk (Facebook, Google+ etc.) spør dirigenter åpent om å få tilsendt noter fra kolleger uten å rødme. Dette er en uheldig utvikling. Hvis dirigenter ikke tar kopiering av noter på alvor, kan vi ikke vente at tillitsvalgte i korene vi dirigerer skal gjøre det.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar