mandag 7. september 2015

Flat - online notasjon

Det er etterhvert en del å velge mellom av webapplikasjoner for notasjon. En av de jeg har mest tro på er Flat https://flat.io/ som har fått en del nye funksjoner i løpet av den siste tiden.

Flat lar deg samarbeide med andre om å skrive noter på nettet. Applikasjonen er godt tilpasset Google, så hvis du allerede har en gmail-konto, kan du lagre noter i Google disk, samarbeide med andre i dokumentet.

Å skrive noter i Flat er som i de fleste notasjonsprogrammer. Du kan bruke tastatursnarveier for å velge noteverdier og tonehøyder. Når du har vent deg til tastatursnarveiene, går det rimelig kjapt å skrive noter. 

Siden Flat er en webapplikasjon, krever den ikke noe spesielt operativsystem. Du kan notere musikk på en ChromeBook, på nettbrett og mobiltelefoner.

Flat lar deg eksportere musikken i ulike formater: pdf, MIDI, MP3, wav og MusicXML. Foreløpig er det imidlertid ikke mulig å importere data til Flat.  Du kan også importere MIDI og XML (men det er begrenset hva som blir med av formattering foreløpig).



Jeg skrev ned noen takter av en koralsats for å teste ut de nye funksjonene i Flat. Klikk på pekeren under så åpner eksempelet seg i nettleseren din.


Det mangler mye før Flat kan bli et førstevalg for å skrive noter. Men av alle de online-notasjonsløsningene jeg har testet, er dette den jeg har mest sans for. Så jeg er spent på hvordan Flat utvikles videre.


tirsdag 1. september 2015

Scenedesign til inspirasjon


Å formidle musikken til et publikum kan selvsagt gjøres med en ribbevegg eller altertavle som bakgrunn, men publikums opplevelse kan bli sterkere hvis vi framfører musikken i omgivelser som understreker en stemning, Det trenger ikke koste mye å lage dekorasjoner som ser flotte ut.

Nettstedet Church Stage Design Ideas (www.churchstagedesignideas.com) er, som navnet tilsier, fullt av ideer til innredning av scenen i kirker. De fleste av dem har detaljert beskrivelse av hvordan dekorasjonene bygges. I mange tilfeller beskrives de også i videoer.

Mange av konsertlokalene vi bruker minner om moderne kirkebygg, og jeg har fått mange gode ideer fra nettstedet. 

tirsdag 19. mai 2015

Notasjons-app for Windows



Staffpad er en ny notasjons-applikasjon for Windows. Staffpad gjenkjenner håndskrift og gir derved Windows-brukere tilsvarende notasjon som NotateMe gjør på iOS og Android.

Staffpad koster 70 USD, og det er ingen gratis demoversjon foreløpig.  Jeg har ikke testet den, men det ligger en del videoer ute på YouTube hvor du kan se mer. 

torsdag 30. april 2015

Carus music-app er tilgjengelig på iOS og Android

Endelig er kor-appen til Carus tilgjengelig både for iOS og Android. Apple-brukere har hatt den tilgjengelig siden midten av april, mens vi som sverger til Android, måtte vente fram til nå.

Appen gir deg anledning til å kjøpe utvalgte korverker fra Carus og installere notene på nettbrett eller mobiltelefon. Sammen med notene får du også en innspilling av musikken, og en del hjelp til å innstudere stemmen din.

Jeg installerte applikasjonen på et 9 tommers nettbrett (Nexus 9), deretter lastet jeg ned Bach-motetten 'Singet dem Herrn ein neues Lied' med "tenor-data". Innspillingen av motetten er med Kammerchor Stuttgart, dirigert av Frieder Bernius.

Når jeg åpner motetten, vises notene på skjermen i høy kvalitet. Carus Musikverlag sine utgaver er i regelen svært gode etter min mening. Ni tommer er nok imidlertid minimum av skjermflate som trengs for at jeg skal kunne lese notene enkelt. Jeg testet også ut en sjutommer (Nexus 7), og det ble i minste laget for min del.


Slik ser notene ut på nettbrettet mitt




Deretter kan jeg spille av musikken (med full besetning) mens notene vises på skjermen. Jeg kan også få en farget guide som flytter seg gjennom notebildet. Hvis jeg trykker "slow" spilles musikken av i lavere tempo, og dersom jeg trykker "coach" blir tenorstemmen framhevet med pianolyd slik at den trer fram fra de andre stemmene. Singet dem Herrn... er for dobbeltkor, og jeg kan velge hvilken av tenorstemmene jeg ønsker hjelp til.

Siden hvert verk inneholder både noter og lyd, blir det ganske store mengder data. Singet dem Herrn utgjør 152 MB, mens Händels Messiah (som er et av de andre verkene som allerede er tilgjengelig) er på hele 709 MB. Det går altså med en del lagringsplass på enheten.

Appen i seg selv er gratis å installere, og foreløpig kan du laste ned Singet dem Herrn ein neues Lied kostnadsfritt. Men Carus har selvsagt tenkt å tjene penger på den.

Vil du ha Vivaldis Gloria (hvor musikken blir dirigert av Tõnu Kaljuste), koster den i underkant av 60 kroner (372 MB), og Händels Messiah (Frieder Bernius), koster ca. 110 kroner. Flere verker blir tilgjengelig i dagene framover, du kan sjekke http://www.carus-music.com/#works

Prisene er ikke så ille, synes jeg. Carus sin "vocal score" av Messiah har veiledende pris EUR 17 for den trykte utgaven. I så måte får jeg mye for pengene ved å velge den digitale versjonen på nettbrettet.




onsdag 22. april 2015

Konfetti på scenen

Jeg dirigerte nylig en liten framføring av popsanger med akkompagnement. Koret var satt sammen av et damekor og et mannskor, til sammen ca. 75 mennesker. Den siste sangen som ble framført ble avslutte med en akkord som lå over mange takter - og som markerte et dynamisk høydepunkt i arrangementet. Da koret satt an akkorden, fyrte tre av sangerne av hver sin konfettikanon, slik at det drysset reflekterende konfetti over både sangere og publikum noen sekunder.

På mange konserter har vi brukt konfetti, og det har uten unntak vært en feiende flott effekt, uansett musikksjanger. Enten det er barokk eller rock på programmet, vil konfetti utløse jubel fra publikum. Effekten kan bli ytterligere forsterket av lyset på podiet.

Det finnes avanserte konfettikanoner som avfyres med elektronisk styring, men slikt utstyr koster mye penger. I nesten alle tilfeller, kan dere like gjerne bruke billige, håndholdte konfettikanoner. Slike konfettikanoner er papprør som skyter en porsjon konfetti fem til seks meter ved hjelp av trykket fra en liten CO2-kapsel som punkteres når en vrir på røret. Noen dilldall-butikker (for eksempel Søstrene Grene) selger slike konfettikanoner for et par tiere stykket.

Jeg anbefaler å velge konfetti som har en reflekterende overflate (som regel merket "metallisk konfetti" eller liknende) og som har en rektangulær form. Rektangelformen gjør at konfettien roterer i lufta og derfor bruker mer tid på å falle enn konfetti som har andre former.

I videoen (fra en konfettileverandør) ser du et eksempel.

onsdag 18. mars 2015

How can singing belong to everyone er tilgjengelig på nettet

I april 2014 arrangerte musikkorganisasjonen KÓTA i samarbeid med Liszt-akademiet og European Choral Association - Europa Cantat et internasjonalt fagsymposium med sang som tema. Symposiet som hadde tittelen "How can singing belong to everyone" ble gjennomført i Budapest, og hadde mange presentasjoner, demonstrasjoner, debatter og øvelser som var relevante for kordirigenter.










De som ikke hadde anledning til å delta på symposiet kan nå se og høre presentasjonene, foredragene og debattene på en egen YouTube-kanal. Og kanalen finner du peker til her:


https://www.youtube.com/channel/UC8zoZ99OIOPdLYG5lkY0ObQ

fredag 27. februar 2015

Carus satser på mobilapp

Carus Verlag har en ny applikasjon for nettbrett og telefoner (iOS og Android) på beddingen. Appen er et verktøy som skal hjelpe korsangere å innstudere stemmer.

Slike apper finnes det mange av, men Carus har muskler nok til at jeg forventer at denne vil skille seg ut fra mengden. Notene som vises på mobilskjermen er Carus sine egne utgaver. Og de pleier være av svært høy kvalitet. Og innspillingene som brukes er tolkninger av Frieder Bernius, René Jacobs, Hans-Christoph Rademann, Phillippe Herrewege, Tõnu Kaljuste, Helmuth Rilling etc. Ikke småtteri, altså.

Appen blir gratis å innstallere, men musikkfilene kommer til å koste penger. Carus forteller at det blir mulig å bruke appen offline.

Appen heter rett og slett carus music, og blir tilgjengelig fra 15. april 2015. Mens du venter, kan du lese mer om den på http://www.carus-music.com/ (tysk og engelsk) og sjekk ut denne søke reklamefilmen med Helmuth Rilling og Nicholas Kok.


onsdag 25. februar 2015

Vanlige feil i konkurranser (vokalgrupper)

Den russiske gruppa Akappella Ekspress på scenen i Kaluga
Sangeren og dirigenten Jonathan Minkoff skriver bloggen A Cappella 101. Der publiserte han nettopp en artikkel om vanlige feil vokalgrupper gjør når de deltar i konkurranser. Jeg synes han har mange gode poenger i artikkelen sin.

Hvis du noensinne har sittet i juryen i en konkurranse for kor- eller vokalgrupper, vil du nikke gjenkjennende til mye av det Jonathan Minkoff skriver. Jeg har oversatt hans liste over vanlige feil til norsk, men oppfordrer deg til å lese hele teksten her: http://www.acappella101.com/home/top-10-a-cappella-competition-mistakes

Selv om dette er vanlige feil i konkurranser, gjelder det samme for konserter også. Og dette er like relevant for kor som det er for vokalgrupper. Jeg har tidligere skrevet litt om repertoar til konkurranser og om hvorfor jeg kjeder meg på mange konserter.


  1. Framføringen deres begynner i samme øyeblikk som dere setter foten på podiet. Jurymedlemmene begynner å vurdere dere før dere begynner å synge.
  2. Dere er ikke usynlige før og etter en sang. Behold kontakten med publikum mellom sangene. Dere blir vurdert hele tida.
  3. Uttrykk følelsene i teksten, ikke i nonsense-stavelsene. Dersom dere synger et arrangement med solist og akkompagnerende stemmer.
  4. 'Enkelt og perfekt' går i ring rundt 'vanskelig og nesten'. Velg et repertoar som dere behersker 100%. 
  5. Ikke syng før dere faktisk skal synge. Mange jurymedlemmer vil gi dere trekk dersom dere synger eller nynner den første akkorden før dere setter i gang sangen.
  6. En snakker mens en annen gir tonen. Dersom dere skal si noen ord mellom sangene må dere være klar til å synge når siste ord er sagt.
  7. Dynamikk er nødvendig. Uansett om dere synger et arrangement av en popsang hvor originalen er fullstendig uten variasjon i dynamikk, blir a cappella-versjoner dødsens kjedelig uten dynamikk og frasering.
  8. Hold dere i hver sangers tessitura. Konkurranser er ikke stedet for å bruke yttergrensene av stemmeomfanget.
  9. Du vinner ikke en sangkonkurranse ved å snakke. Bruk ikke mer tid enn nødvendig mellom sangene.
  10. Originalitet kan avgjøre. Unngå repertoar som jurymedlemmene kjenner fra før.