tirsdag 10. mai 2016

Mastering MuseScore

Det er mange år siden jeg begynte å bruke det frie notasjonsprogrammet MuseScore til å skrive noter. Da jeg lastet det ned første gang, var det fortsatt en betautgave, og siden har jeg fulgt utviklingen gjennom mange generasjoner.

Jeg regnet meg som en over-gjennomsnittet-bruker av programmet, og bruker det så og si hver dag til å notere musikk, så da jeg fikk boka Mastering MuseScore i hendene, trodde jeg ikke jeg skulle lære så mye mer enn det jeg kunne fra før.

Jeg tok skammelig feil. Etter noen dager med denne boka, har jeg lært mye nytt. Og hvis du noterer musikk i MuseScore, anbefaler jeg den på det varmeste - av mer enn en årsak.

Det er Marc Sabatella som har ført pennen, i samarbeid med utviklergruppen for MuseScore. Sabatella er musikklærer, komponist og pianist, og han skriver kompakt, men grundig.

Mastering MuseScore er både en oppslagsbok og en lærebok. Hvis du nettopp har begynt å bruke MuseScore vil den kunne hjelpe deg å komme i gang med notasjonen og gjøre deg kjent med mulighetene i programmet. Dersom du har brukt MuseScore en tid, fungerer boka som et oppslagsverk når du står fast, eller vil forbedre notasjonen din. Imidlertid vil også mange erfarne brukere av MuseScore, meg selv inkludert, ha nytte av å lese kapitlene om elementær notasjon.

Mastering MuseScore foreligger ikke på norsk eller noe annet skandinavisk språk. Alle referansene i min bok er til den engelskspråklige utgaven av programvaren. Det er ikke noe stort problem, så lenge du har grunnleggende kunnskaper i musikkteori, vil du sjelden støte på vansker med å forstå teksten, og siden boka er gjennomillustrert og har referanser til tastatursnarveier hele tiden, blir det desto enklere.

Etter en innledning om MuseScore-programmet og om selve boka, følger kapitler som er samlet i fem bolker;


 • Note Entry and Editing
 • Other Score Elements
 • Staves and Layout
 • Working with MuseScore
Innenfor hver av disse bolkene er kapitler som detaljert tar for seg funksjonene og mulighetene i programmet. Bolken som heter Staves and Layout har disse hovedkapitlene;

 • Staves and Instruments
 • Transposition
 • Percussion
 • Tablature
 • Alternative Notation
 • Other Editing Tools
 • Parts
 • Page Layout
Og innenfor hovedkapitlet Alternative Notation, finner du så blant annet et underkapittel om notasjon av tidlig musikk - generalbassnotasjon og så videre.

Den siste bolken i boka; Working with MuseScore, har så langt vært en gullgruve for min del. Her er det stappfullt av tips om hvordan du kan effektivisere bruken av MuseScore. Denne bolken alene ville være verdt prisen av boka. 

I skrivende stund koster boka 317 kroner (inkludert frakt) fra adlibris. http://www.adlibris.com/no/bok/mastering-musescore-make-beautiful-sheet-music-with-musescore-2-9781508621683

Jeg skrev innledningsvis at det er flere årsaker til at jeg anbefaler deg å kjøpe Mastering MuseScore. Ved å kjøpe boka, støtter du også den videre utviklingen av MuseScore. Dette er nemlig en måte å gi et økonomisk bidrag til MuseScore BVBA. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar