torsdag 30. april 2015

Carus music-app er tilgjengelig på iOS og Android

Endelig er kor-appen til Carus tilgjengelig både for iOS og Android. Apple-brukere har hatt den tilgjengelig siden midten av april, mens vi som sverger til Android, måtte vente fram til nå.

Appen gir deg anledning til å kjøpe utvalgte korverker fra Carus og installere notene på nettbrett eller mobiltelefon. Sammen med notene får du også en innspilling av musikken, og en del hjelp til å innstudere stemmen din.

Jeg installerte applikasjonen på et 9 tommers nettbrett (Nexus 9), deretter lastet jeg ned Bach-motetten 'Singet dem Herrn ein neues Lied' med "tenor-data". Innspillingen av motetten er med Kammerchor Stuttgart, dirigert av Frieder Bernius.

Når jeg åpner motetten, vises notene på skjermen i høy kvalitet. Carus Musikverlag sine utgaver er i regelen svært gode etter min mening. Ni tommer er nok imidlertid minimum av skjermflate som trengs for at jeg skal kunne lese notene enkelt. Jeg testet også ut en sjutommer (Nexus 7), og det ble i minste laget for min del.


Slik ser notene ut på nettbrettet mitt
Deretter kan jeg spille av musikken (med full besetning) mens notene vises på skjermen. Jeg kan også få en farget guide som flytter seg gjennom notebildet. Hvis jeg trykker "slow" spilles musikken av i lavere tempo, og dersom jeg trykker "coach" blir tenorstemmen framhevet med pianolyd slik at den trer fram fra de andre stemmene. Singet dem Herrn... er for dobbeltkor, og jeg kan velge hvilken av tenorstemmene jeg ønsker hjelp til.

Siden hvert verk inneholder både noter og lyd, blir det ganske store mengder data. Singet dem Herrn utgjør 152 MB, mens Händels Messiah (som er et av de andre verkene som allerede er tilgjengelig) er på hele 709 MB. Det går altså med en del lagringsplass på enheten.

Appen i seg selv er gratis å installere, og foreløpig kan du laste ned Singet dem Herrn ein neues Lied kostnadsfritt. Men Carus har selvsagt tenkt å tjene penger på den.

Vil du ha Vivaldis Gloria (hvor musikken blir dirigert av Tõnu Kaljuste), koster den i underkant av 60 kroner (372 MB), og Händels Messiah (Frieder Bernius), koster ca. 110 kroner. Flere verker blir tilgjengelig i dagene framover, du kan sjekke http://www.carus-music.com/#works

Prisene er ikke så ille, synes jeg. Carus sin "vocal score" av Messiah har veiledende pris EUR 17 for den trykte utgaven. I så måte får jeg mye for pengene ved å velge den digitale versjonen på nettbrettet.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar