søndag 21. august 2011

Barbershop Tags i bøtter og spann


Barbershop Tags er, som navnet tilsier, et nettsted for barbershopsangere.



I barbershop, er en tag det samme som en coda, altså en hale som henges på som avslutning av sangen. Men slike tags låter også fint alene, og er ypperlige øvelser for å trene på intonasjon


Nettstedet Barbershop Tags inneholder mer enn 1500 tags i ulike formater. Tagene finner du i ulike formater: Noter, lyd og video. Mange av dem har egne lydspor for hver stemme, slik at du kan lære dem med din egen stemme framhevet i lydbildet. 


Det meste av materialet på nettstedet er for tradisjonell barbershop-besetning, altså TTBB (alternativt SSAA). Imidlertid finner du også en god del tags for SAT, SATB eller utvidet besetning.


Og Barbershop Tags har også annet godt i skuffen. Du finner veiledninger for å innøve musikken og samlinger av klassiske tags. 


Enhver kan laste opp nye tags, så samlinga vokser stadig. Har du en smarttelefon, kan du finne applikasjoner for både iPhone, Android og Windows Phone 7. Lekkert!


www.barbershoptags.com


onsdag 10. august 2011

Det begynner med teksten


Noen tekster er vanskeligere enn andre
Tekst skiller sang fra annen musikk. Det aller meste av det vi synger inneholder tekst i en eller annen form.


Formidling av tekst er for meg noe av det viktigste vi driver med. Når et kor låter som om sangerne skulle ha skrevet teksten selv, blir jeg rørt. Når et kor låter som om sangerne ikke bryr seg om teksten, vil jeg helst være et annet sted. 


Med teksten kommer musikken. Presisjon, dynamikk og tempo er vanskelig å arbeide med før sangerne har et forhold til teksten de synger. 


Det frustrerer meg når sangere venter med å lese på teksten til det nærmer seg tiden for å framføre repertoaret offentlig. Det betyr at vi aldri kommer så langt at vi kan lage musikk av repertoaret. Jeg oppfordrer derfor sangere til å lære seg tekstene så tidlig som mulig. Først når de har teksten under huden kan vi bli enige om musikalske uttrykk.


Når du skal lære deg en tekst utenat, kan det hjelpe å skrive den ned, gjerne for hånd. Deretter skriver du den ned en gang til, men utelater småordene. Og så skriver du den ned for tredje gang, og utelater flere ord. Sånn kan du fortsette til du bare har enkelte nøkkelord i hver frase.

tirsdag 9. august 2011

Caustic - musikkstudio for Android


bannerJeg har fått meg et nytt musikkstudio på mobiltelefonen min. Caustic for Android er en app som inneholder synthesizere, trommemaskin, sequencer, effekter og en solid mixer. Jeg lasta ned demoutgaven (den er gratis), og etter å ha lekt med Caustic en times tid, var jeg hekta og kjøpte fullversjonen. Sjelden har jeg fått så mye for pengene. Kr. 23,34 er prisen for fullversjonen. Demoversjonen har full funksjonalitet, bortsett fra at du ikke kan lagre musikken din.


Her er hva du får i Caustic:
En virtuell gammeldags polyfon synthesizer med to oscillatorer, filter (LP/HP/BP), to LFOer og separat ADSR for volum og filter.
To polyfone PCM-synthesisere med et utvalg samples.
To basslinje-synthesizere (som minner om TB-303)
En trommemaskin med samples fra klassiske maskiner (606, 808, 909, CR78, LinnDrum, D
En stereomixer med equalizer på hver stripe, delay og romklang.
Effekter som kan legges på hver enkelt stripe (overdrive, bitcrusher, compressor, flanger, chorus, phaser og autowah).
En sequencer som kan styre synthesizerene og trommemaskinen.

Caustic krever litt kraft av Android-enheten din. Appen fortjener litt skjermplass også. Jeg har en telefon med 4,3 tommer skjerm, men selv den skjermen kan kjennes i trangeste laget. Hvis du har et nettbrett som kjører Android, får du et lekkert lite studio for en slikk og ingenting - selv når du regner med prisen for nettbrettet. Uansett - har du en Android-enhet, last ned demoversjonen av Caustic fra markedet og spander på deg en time for å sjekke det ut. På denne bloggen finner du mer informasjon og noen videoer som hjelper deg å komme i gang.

onsdag 3. august 2011

Awkward Classical Music Photos

En samling "uheldige" bilder av musikere. Her finner du sangere, solister og ensembler som kunne tenkt seg om to ganger før de lot disse bildene bli brukt på plakater og plateomslag. Ta deg tid til å sjekke ut awkwardclassicalmusicphotos.com 

tirsdag 2. august 2011

O, bli hos meg

I dag deler jeg et arrangement av O, bli hos meg. Melodien "Eventide" blei skrevet av William Henry Monk (1823-1889). Når jeg hører denne salmen framført, er det i de fleste tilfeller med Monks egen koralharmonisering. Dette arrangementet bygger på ei alternativ harmonisering av en amerikansk komponist som jeg rett og slett ikke husker navnet på. Du kan la et blandakor synge akkompagnementet mens en solist synger melodien - eller du kan bruke den med instrumentalakkompagnement fra orgel eller piano.


Arrangementet finner du her: http://musescore.com/score/16616