tirsdag 30. september 2014

Fortellinger fra et kor

Anne Haugland Balsnes:
Å synge i kor
Ideal for menneskelig fellesskap?
Portal forlag, 2014
ISBN 978-82-8314-019-4

-å synge i kor handler om mye mer enn musikk, skriver Anne Haugland Balsnes i innledningen til sin bok Å synge i kor - Ideal for menneskelig fellesskap?

Boka bygger på Balsnes sin avhandlingen ‘Å lære i kor - Belcanto som praksisfellesskap’ fra 2009. Hun dirigerer Belcanto, et blandakor i Søgne, og nettopp Belcanto har vært arena for forskingen hennes. Nå foreligger altså arbeidet i et populærvitenskaplig format.

Balsnes skriver personlig og intimt om livet i Belcanto. Gjennom en mengde små fortellinger fra koret, viser Balsnes hvilken rolle Belcanto spiller i livet til sangerne. Og hvilken rolle sangerne spiller i korets liv. Hun skriver om pedagogiske aspekter, om korsang og helse, om repertoarvalg og om korets rolle i lokalsamfunnet. Dette er solid faglitteratur, men samtidig en bok å kose seg med.

Det er gjennomgående lett å kjenne seg igjen i fortellingene fra Belcanto. Konfliktene som oppstår når koret skal delta i en operaforestilling eller synge et vanskelig bestillingsverk har de fleste av oss som har arbeidet med kor noen år følt på kroppen selv. Gang på gang treffes spikeren på hodet, som når en av sangerne uttaler ‘[...] jeg synes ikke korsang er så fint å høre på, men det er forferdelig gøy å synge sjøl.’

Boka er lettlest og skrevet i et folkelig språk. Enkelte kapitler blir i overkant detaljerte, særlig beskrivelsen av forestillingen ‘Sanger om Søgne’, men ellers er det god flyt gjennom hele boka. Et bilde fra øvingslokalet viser Belcanto som gjør oppvarmingsøvelser med teksten ‘Bered dig til at möde din Gud’ hengende på veggen over sangerne. Også i teksten er det av og til referanser som kan være vanskelig å forstå dersom en ikke kjenner til norsk folkelig kristenliv.

Mange dirigenter kommer til å lese denne boka. Men den fortjener også plass på nattbordet til styreledere og andre tillitsvalgte i kor. Midt i blinken som julepresang til korfolk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar