søndag 2. oktober 2011

Syng ut!

Dette er tittelen på stortingsrepresentant Øyvind Håbrekke (KrF) sin kronikk i Aftenposten i dag, søndag 2. oktober 2011. Håbrekke skriver at sangen er kulturløftets stebarn, og at det er på tide med et ambisiøst, politisk løft for hele korbevegelsen.

Jeg blir selvsagt glad for at sentrale politikere snakker om sang. Og jeg håper selvsagt at det vil føres større ressurser til sangaktiviteter i alle former. Jeg er langt på vei enig med Håbrekke i at vi bør øke støtten til voksenopplæring gjennom studieforbundene, opprette støtteordninger for kompetanseheving for meg og andre dirigenter og styrke ensemblestøtten. 

Jeg ser ikke så svart på sangens plass i Norge anno 2011. Sang får mer oppmerksomhet enn de fleste andre aktiviteter. SingStar for PlayStation har i mange år solgt som hakka møkk, og tilsvarende spill for andre spillkonsoller ligger også høyt på listene. Det synges karaoke på barer og ferger. Stadig nye sangprosjekter dukker opp. Over hele landet arrangerer Norsk Musikkråd og andre aktører sangkurs for begynnere. Med Spotify integrert med Facebook kan vi alle se at kolleger, venner og bekjente hører på sang til stadighet. Vi kan heller ikke slå på radioen uten å høre sang. Fjernsynskanaler ruller ut det ene sangprogrammet etter det andre. Og avisenes underholdningssider er stappfulle av artikler om sangere.

Vi må altså skille mellom sang som generell aktivitiet og korsang som spesiell aktivitet. Selv om sang er til stede i hverdagen vår fra soleglad til solefall, trenger den organiserte, tradisjonelle korsangen drivstoff. Vi trenger skikkelige lokaler til å utøve aktiviteten vår. Vi som er dirigenter trenger skikkelige betingelser, og sangerne fortjener å få en faglig solid opplæring.

Det er ikke tvil om at norske kor kan få det bedre. Og jeg håper at andre partier vil støtte de forslagene som KrF vil fremme i Stortinget høsten 2011. Takk, Øyvind Håbrekke, for at du taler vår sak.

Les kronikken til Øyvind Håbrekke her: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article4243756.ece 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar