torsdag 15. september 2011

Lær stemmen din med Choralia

Et damekor vurderer om de skal lære seg Pergolesi sin Stabat Mater (for damekor og strykere). Dette er et velkjent verk, men damene i koret har aldri sunget det før. For å hjelpe dem til å lære seg stemmene, kommer jeg til å foreslå å bruke lydfiler fra ChoraliaDet er en italiensk amatørsanger, Massimo Capozza, som driver Choralia, og som lager lydfilene på fritida si. Han lager individuelle filer for de ulike stemmene, slik at du har valget mellom å høre bare din egen stemme eller høre en blanding med din stemme framhevet og de andre stemmene dempet. Filene lages med Virtual Singer, altså med en syntetisert stemme, slik at du kan høre teksten også. Virtual Singer synger like godt som en datamaskin fra det ytre rom i en film fra femtitallet, men det får heller være. Du kan laste ned filene som MP3, og slipper derved å bruke spesiell programvare for å spille dem av. Som så mye annet er det heilt gratis, men Capozza tar gjerne imot litt pengestøtte hvis du har nytte av det han lager.

Det er i hovedsak de store klassikerne fra korlitteraturen du finner på Choralia. En god del større messer og oratorier ligger der. Det er ikke bare musikk som er i public domain heller. Blant nyere komponister finner du blant andre Francis Poulenc, Carl Orff, John Rutter, Arvo Pärt og Frank Martin

Noen ganger kan det lønne seg å kjøpe mer forseggjorte innspillinger av enkeltstemmer. Men til et verk som Stabat Mater av Pergolesi er erfaringa mi at sangere klarer seg like godt med Choralia sine utgaver i den fasen hvor de skal lære seg stemmene sine. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar